maanantai 7. syyskuuta 2009

Yks tavallinen mediapäivä

Mediaa käytetään kuin pikaruokaa, mieluiten se otetaan mukaan ja "syödään" matkalla. Ei ole aikaa jäädä ravintolaan - paitsi ehkä rautatieasemalla junaa odotellessa. Media on läsnä joka paikassa, sitä tulee naposteltua huomaamatta pitkin päivää. Kurssin eka välitehtävä liittyykin juuri tähän: kirjaa ylös kaikki media, jota olet kuluttanut yhden vuorokauden aikana.

Maanantai 7.9.2009

- Hain Aamulehden eteisestä ja vilkaisin etusivun otsikot ennen yliopistolle lähtöä.
- Luin bussissa selkänojiin liimatut mainokset (mainostaja oli www.rauta.fi).
- Olin unohtanut kännykän kotiin, joten luentotauolla lähetin sähköpostia miehelleni lounastreffeistä. Samalla tuli vilkaistua Tampereen yliopiston etusivua.
- Ainedidaktiikan tunnilla katselin PowerPointeja, luin pari artikkelia, ja katsoin pari videota YouTubesta. Nämä kaikki mediapätkät tarjosi siis kurssin opettaja meille oppilaille. Mediakasvatuksen luennolla taidettiin katsella jotain mediaesitystä myös.
- Kotimatkalla bussissa lueskelin seiskaluokan äikänkirjaa Taito.
- Kotiin tultuani selasin postin tuomat mainokset ja avasin tietokoneeni. Luin sähköpostit ja seuraamani nettifoorumit, vilkaisin kaveriporukan irkkikanavan (ei mitään kommentteja). Luin myös facebookin etusivun uusimmat päivitykset.

- Mieheni luukutti musiikkia Spotifystä, väliin sieltä kuului mainoksia.
- Kun kotitöiltä ja vauvanhoidolta ehdin, luin hetkittäin sanomalehtiä, joita en ollut viikonloppuna ehtinyt lukea.
- Illan mittaan kävin välillä tietokoneella katsomassa, onko tullut uusia viestejä sähköpostiin, facebookiin, keskustelufoorumeille, irkkiin tai meseen. Kirjoitin yhden vastauksen foorumipalstalle ja tykkäilin facebookissa, pari kommenttiakin kirjoitin kavereille. Pitäisi varmaan sitä facebook-tilaakin päivittää taas...
- Perustin blogin ja kirjoitin ensimmäisen juttuni siihen.
- Pelasin lautapeliä.

+ Sikäli erikoinen päivä, etten avannut tv:tä ollenkaan.

9 kommenttia:

  1. Päivän "nimeä blogisi persoonallisesti" -palkinto on juuri jaettu ;-)

    VastaaPoista
  2. Loistava otsikko blogillasi! Muutenkin aloitat mielenkiintoisesti tekstisi; jäin itsekin miettimään tuota "media pikaruokana"- ajatusta, ja huomasin, että niinhän se on.

    VastaaPoista
  3. Kiitos palkinnosta! *pokkaa*
    Harkitsin myös nimeä Mekadeth, mutta kun ei mulla ole mitään kosketuspintaa hevimusiikkiin...
    Lisäsin tuohon listaani vielä pari juttua näiden kommenttien jälkeen, kun muistui mieleeni lisää medioita päivän ajalta.

    VastaaPoista
  4. Kiva otsikko blogilla! Mielenkiintoinen mediapäivä. Mäkin muuten panin merkille noi www.rauta.fi mainokset, vaikkakin eri päivänä.

    VastaaPoista
  5. Kiitos kun viestitit, itselläsi kyllä ollut vähän suurempi annos mielikuvitusta tuon nimen kanssa! :) Ja tosi hyvän vertauksenkin keksit heti. Enkä ollut itse tullut ajatelleeksikaan, että luentojen powerpointitkin ovat mediaa! :o Kiitos!

    VastaaPoista
  6. Mietin tätä samaa tehtävää tehdessäni noiden Powerpoint-slaidien mediamaisuutta. Ovathan ne mediaa, kun media käsitetään laajasti tiedonvälitykseksi - etenkin jos opettaja pistää slaidit jakoon. Mutta miten paljon teknisellä esitystavalla on väliä? Olisiko liitutaululle tehty esitys yhtä lailla mediaa?

    VastaaPoista
  7. Jouni, pitäisi varmaan määritellä media jotenkin. Itse lähdin ajatuksesta, että median välityksellä annetaan ja vastaanotetaan tietoa. Eiköhän se liitutaulu ole siis media samoin kuin sanomalehti tai kirjekin? Rajanveto on tosin vaikeaa: puhumallakin voi välittää tietoa, joten onko kasvokkain juttelu kaverin kanssa mediankäyttöä? Ehkä ei sentään, jokin väline siinä pitää olla mukana. Olkoonpa sitten vaikka puhelin tai post-it-lappu. Tähän ei ole lähdettä mulla, vaan omaa pohdintaa. :)

    VastaaPoista
  8. Yhdyn edellisiin, erinomainen blogin nimi! Minäkin ymmärrän median väljästi vain epäsuorana viestintänä, joka tapahtuu erilaisten välineiden kautta. Tämäkin oli siis omaa pohdintaa.

    Höh, nyt alkoi vaivata se, voisiko kasvokkain juttelun kuitenkin laskea mediaksi...

    VastaaPoista